World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
F-15E
Foto's
Specificaties
Technisch
F-15E USAF
--> -->
F-15E Strike Eagle (McDonnell Douglas)

De Amerikaanse F-15E Strike Eagle van de Amerikaanse luchtmacht is geschikt voor lucht-lucht gevechten en lucht-grond aanvallen met behulp van precisie munitie. De F-15E kan vechtend, grote afstanden vliegen om een vijandig gronddoel uit te schakelen en ook weer vechtend terug keren. Het grootste verschil met de F-16 is dat de F-15E veel duurder is, 2-motorig is en afstamt van de luchtverdedigingstraaljager F-15A/C die destijds de modernste Amerikaanse straaljager was.

Oorsprong
In het verleden heeft de Amerikaanse Luchtmacht opdracht gegeven voor een nieuw type straaljager die naast de huidige taak van lucht-lucht gevechten van de F-15C ook lucht-grond gevechten moest kunnen uitvoeren. Lockheed ontwikkelde een speciale F-16 versie; de F-16XL, Boeing ontwikkelde de ?? . De voorkeur van de USAF lag bij die van Boeing. Dit type is later veranderd in F-15E.

 


Prijskaartje
De F-15 straaljager is na de F-22 de duurste straaljager. Daarom kunnen weinig landen F-15 straaljagers kopen. De landen die de F-15 wel hebben, hebben in het algemeen ook een grotere dreiging. Zo is Israël met zijn F-15's het machtigste land in het hele Midden-Oosten. Japan en Zuid-Korea zien Noord-Korea als grootste bedreiging voor de plaatselijke veiligheid. Saoedi-Arabië beschikt over de F-15 sinds het uitbreken van de eerste golfoorlog.
Zie ook:
- F-15I Ra'am voor Israël
- F-15J Peace Eagle voor Japan
- F-15K voor Zuid-Korea

Beweegbaarheid en Acceleratie

De F-15E is kenmerkend voor een superieure beweegbaarheid en een acceleratie. De F-15 was het eerste Amerikaanse operationele vliegtuig waarbij het motor vermogen het overtrefde van het vliegtuigbeladen gewicht, waardoor het kon accelereren ook in verticale klim. Een lage vleugel belasting (de mate van vliegtuiggewicht naar het vleugel gedeelte) is een vitale factor bij beweegbaarheid gecombineerd met hoog vermogen-naar-gewicht factor, waardoor het vliegtuig bochten/manoeuvres kan maken zonder snelheid te verliezen. Bij verticale klims en andere invalshoeken vliegt de F-15 op zijn motorvermogen in plaats van de lift die door de vleugels zou moeten worden opgewekt.

F-15E takeoff in de avond


Techniek

Motor
De F-15E heeft 2 motoren van het Amerikaanse bedrijf Pratt & Whitney. Deze motoren hebben een volledige digitale motor besturingssysteem en kunnen zeer snel accelereren wat vitaal is bij luchtgevechten. Een vlieger kan vanuit bijna stilstand naar maximaal vermogen met nabrander in 4 seconden.

Deze Pratt & Whitney types zijn de F100-PW-220 of de F100-PW-229. Beide motoren zijn van het type turbofan met naverbrander. De nieuwste motor; F100-PW-229 is gemaakt met kennis, opgedaan van de nieuwe motoren voor de F-22 en de F-35.

De F100-PW-229 levert een vermogen tussen de 23.770 en 29.160 pond stuwkracht.

Electronica
De F-15E beschikt over onder andere:
-
GPS systeem
- Een
APG-70 radar systeem. Deze radar zorgt ervoor dat de bemanning een luchtdoel op grootte afstand kunnen detecteren.
- Met een
LANTIRN (low-altitude navigation and targeting infrared for night) systeem kan de vlieger op lage hoogtes, 's nachts en in alle weersomstandigheden vliegen voor het aanvallen van gronddoelen.
- een Navigatie pod waarin een
terrein-volg radar zit. Deze zorgt ervoor dat de vlieger veilig kan vliegen op lage hoogtes door het opvolgen van opdrachten die worden weergegeven op het heads up display. Het systeem kan ook op automatische piloot worden gezet. Zodat de vlieger zich kan concentreren op bijv. vijandelijke dreigingen.
- Een
targeting pod waarin een vijandelijk doel op lange afstand wordt gemarkeerd. Wanneer het doel eenmaal is getraceerd begint het systeem automatisch doel-informatie te sturen in de lasergeleide bommen aan boord van de F-15E.

Radar
Onder Radar Modernization Program (RMP) vervangt de Amerikaanse Luchtmacht de APG-70 radar door de APG-82(V)1 radar. In 2012 is begonnen met de Low rate Initial Production Phase.


Bewapening
De F-15E strike eagle kan worden uitgerust met wapens die aan een ECM pod worden gehangen. Aan 1 ECM pod kunnen meerdere bommen worden gehangen.
De F-15E kan worden bewapend met een combinatie wapens als 4 x AIM-7F/M Sparrow raketten en 4 x AIM-9L/M Sidewinder raketten of 8 x AIM-120 AMRAAM raketten. Verder kan de F-15E elke lucht-grond raket van de Amerikaanse luchtmacht dragen.

De algemene bommen kunnen zijn: Mk-82 "Snakeye", Mk 20 "Rockeye", CBU-52B, CBU- 58B, CBU-71B en de Mk-84.

Slimme bommen kunnen zijn: CBU-10, CBU-12, CBU-15, AIM-7F/M Sparrow raketten, of andere laser, elektro-optische, of infrarode geleide bommen inclusief de AGM-65 Maverick air-to-ground raketten.


Uitleg lucht-lucht en lucht-grond
De bemanning kan - na een gronddoel op verre afstand te hebben gedetecteerd met de APG-70 radar - het doel bevriezen in een map. Dan schakelt hij over naar air-to-air mode om vijandelijke vliegtuigen uit te schakelen en gaat daarna weer terug naar de air-to-surface mode om het gronddoel uit te schakelen. Als de wapen officier met het gronddoel bezig is kan de vlieger eventuele andere vijandelijke vliegtuig detecteren.

Wapen officier
Kenmerkend is de zitplaats van de wapen officier. Deze heeft 4 digitale schermen waarmee hij informatie kan krijgen van: de radar, elektronische oorlogvoering of infrarood sensoren, vliegtuiggegevens of wapengegevens en mogelijke dreigingen.
Vlieger
Als toevoeging op de drie schermen in de cockpit kan de vlieger met een head-up display bij dag en nacht alle vlieginformatie en tactische informatie zien zonder in de cockpit te kijken. Dit head-up display wordt boven de normale cockpit geprojecteerd.
Met een voorwaarts-kijkende infrarood sensor kan de vlieger bij nacht op displays een video beeld zien van bijna dezelfde kwaliteit als bij daglicht.

Specificaties

Algemeen  
Ontwerp organisatie McDonnell Douglas Corp.
Belangrijkste secundaire ontwerp organisaties Pratt & Whitney
Productie organisatie  
Primaire taak lucht-grond aanval
Type vliegtuig jachtvliegtuig
Lengte 19.44 meter
Hoogte 5.60 meter
Spanwijdte 13.00 meter
Vleugeloppervlakte 56.48 m2
Vleugelslankheid 3.01
Pijlstelling  
V-stelling  
Prestaties  
Motoren 2x Pratt & Whitney F100-PW-220 met nabrander of
Pratt & Whitney F100-PW-229 met nabrander
Vermogen 25.000 - 29.000 pond per motor
Gewicht (leeg) 14379 kg
Gewicht (start, maximaal) 36.450 kg
Gewicht (landing, maximaal)  
Vereiste baanlengte (start)  
Vereiste baanlengte (landing)  
Kruissnelheid  
Maximum snelheid > Mach 2.5
Plafond 18.288 meter (10.500 meter vlieggevechtshoogte) 
Maximum vliegafstand 3100 nm, 5745 km met drop tanks en extra tanks
2400 nm, 4445 km met drop tanks
3.840 km met 3 externe brandstof tanks
 
1000 nm, 1853 km max.
685 nm, 1270 in gevechtsomstandigheden
Inhoud brandstof tank (Max. trip fuel) 5952 kg
Bijtankcapaciteit (ATAR) Ja
Passagiers geen
Vracht capaciteit geen 
Equipment  
Bewapening Combinatie mogelijk van:

- 20mm boordkanon
- GBU-10
- GBU-12
- GBU-15
- GBU-28
- GBU-31 JDAM
- GBU-39 SDB
- AGM-65
- AGM-84K SLAM-ER
- AGM-87
- AGM-89
- AGM-97
- AGM-130
- AIM-7 Sparrow
- AIM-9X Sidewinder
- AIM-120 AMRAAM
- LANTIRN
Maximum wapengewicht  
Maximum G bestendigheid  
Radar APG-70
APG-82(V)1 (AESA)
Sensoren  
Avionica  
Type flight controls  
Landingsgestel  
Gebruik  
Uitvoeringen F-15E
Geproduceerd 236
Bemanning 2
Kosten 31.1 miljoen dollar (FY 1998)
Levensduur 16.000 uur
Eerste vlucht  
Eerste levering  
Operationeel sinds 1989
Vervanger van de  
Vervangen door n.v.t.
Vergelijkbaar vliegtuig Eurofighter, Rafale, Su-30
Gebruikers (voorheen en tegenwoordig) Allleen Amerikaanse Luchtmacht
Voornaamste gebruikers Allleen Amerikaanse Luchtmacht
Amfibisch gebruik Nee
Status In operationeel gebruik


Verenigde Staten
De F-15E Strike Eagles van de Verenigde Staten zijn onderdeel van de Amerikaanse luchtmacht. Deze heeft op dit moment 217 F-15E Strike Eagles.
De eerste F-15E strike eagle werd in April 1988 geleverd aan het
405th Tactical Training Wing, op Luke Air Force Base.

Stationering
- op vliegbases in de Verenigde Staten.
- op RAF Lakenheath Base in Groot-Brittannië als onderdeel van het U.S. European Command (USAFE). Daar zijn de F-15E's ingedeeld bij het 494 squadron en het 492 squadron. Deze squadrons zijn gevechtsklaar die kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van strategisch aanvals missies, verbod missies en voor luchtmissies ter ondersteuning van het USAFE, USEUCOM en NAVO operaties.
Ze zijn uitgerust met een volledig capaciteit van lucht-lucht en lucht-grond raketten welke de meest geavanceerde precisie wapens zijn van de Amerikaanse Luchtmacht.
- bij het 90th squadron, 3rd Operations Group op Elmendorf AFB in Alaska. Het squadron is gevechtsklaar voor snelle wereldwijde verplaatsing van een F-15E squadron voor het uitvoeren van precisie aanvallen van grond doelen.

Crash
1 F-15E Strike Eagle is neergehaald tijdens de oorlog in Irak.

Missies
Een F-15E squadron is gestationeerd op de vliegbasis Al Udeid in Qatar voor missies in Irak en eventueel Afghanistan.

Amerikaanse F-15E Strike Eagles

  F-15E (Parijs, 2019)
F-15E (Parijs, 2023)

Referenties

1.
Amerikaanse Luchtmacht

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 28 juni 2023