World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
--> -->
Mirage IV

De Mirage IV is een 2-motorige supersonische straaljager specifiek ontworpen voor de Franse Luchtmacht voor het uitvoeren van nucleaire lucht-grond missies tegen de Sovjet-Unie. De Mirage IV was ontworpen op basis van de Mirage III door het Franse bedrijf Dassault.
De Mirage IV heeft dienst gedaan bij de Franse Luchtmacht van 1964 tot en met 2005 toen de rol werd overgenomen door de Mirage 2000N. De Mirage 200N wordt binnenkort vervangen door een nucleaire versie van de Rafale.
Oorsprong
Als gevolg van de Suez crisis wilde Frankrijk een nieuwe straaljager geschikt voor het uitvoeren van nucleaire missies. De Mirage IV werd ontwikkeld basis van de Mirage III en moest waar de Mirage III slechts 20 minuten supersonisch kon vliegen dit meer dan 30 minuten kunnen volhouden. Hiervoor moesten oplossingen worden bedacht om de warmte productie - die toeneemt bij toenemende snelheid - te kunnen weerstaan.

In 1957 kwamen Dassault en de leger staf de specificaties voor het toestel samen overeen. Het eerste vliegtuig, de Mirage IV 01 kwam uit de fabriek in 1958 en maakte zijn eerste vlucht in Juni 1959 en in September van hetzelfde jaar vloog het toestel al met snelheden tussen Mach 2 en 2.14.
 

De Mirage IV werd groter dan de Mirage III waardoor het vleugeloppervlakte en het leeg vliegtuig gewicht verdubbelde. Daarnaast had de Mirage IV 2 motoren in plaats van 1. Door het grotere vleugeloppervlakte kon de Mirage IV 3x zoveel brandstof meenemen.

Oorspronkelijk werd gedacht aan een bommenwerper versie en een versie voor elektronische verkenning en radar verstoring. In 1959 werd besloten voor een kleiner en goedkoper vliegtuig waardoor de bommenwerper versie (Mirage IV B) werd geannuleerd.
 

In Oktober 1959 werd de Mirage IV opnieuw gedefinieerd met als vereisten dat het een minimum range had van 1100 Km waarvan de helft met supersonische snelheid werd gevlogen. Daarnaast moest het toestel in de lucht kunnen worden bijgetankt.
Het eerste toestel werd gebouwqd op de Mirage IV-02 en werd aangeduid als Mirage IV A.

Gebruikers
De Franse Luchtmacht bestelde in Mei 1962, 50 Mirage IV straaljagers. Later dat jaar werden er nog eens 12 vliegtuigen extra besteld die konden worden uitgerust met een verkenningspod. Het eerste productie toestel maakte zijn eerste vlucht in december 1963 en werd in Februari 1964 geleverd aan de Franse Luchtmacht. Frankrijk beschikt op dat moment over een straaljagervloot die kernwapens kon gebruiken. Het standaard kernwapen voor de Mirage IV was de AN-11 vrijeval bom en later de AN-22.

Deze werden later vervangen door kernwapenraketten die konden worden afgevuurd. Hiervoor werden 19 Mirages omgebouwd tot de Mirage IV P versie die geschikt was voor het afvuren van deze wapens. De eerste Mirage IV P kwam operationeel in 1986. De 12 Mirages die waren uitgerust met een verkenningspod werden nog omgebouwd en aangeduid als Mirage IV R.

De laatste Franse Luchtmacht Mirage IV P werd uit operationele dienst genomen in 2005. De taak van de Mirage IV werd overgenomen door de Mirage 2000N.

Mirage IV van de Franse Luchtmacht
     
   
   
Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 30 September 2012