World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
Over WWM
Marine schepen-->Mijnenvegers-->Zr. Ms. Urk
Zr. Ms. Urk (NL)

De Zr. Ms. Urk is een van de 15 Mijnenjagers behorende tot de Alkmaar klasse. Nog 10 schepen waaronder de Urk zijn hiervan in dienst bij de Nederlandse Koninklijke Marine. Mijnenjagers zorgen voor het vrij houden van mijnen van belangrijke zeeroutes voor koopvaardijschepen en voor het veilig houden van belangrijke havens aan de kust.
Terroristen zouden met behulp van mijnen grote rampen ten gevolge kunnen brengen. Zo doende is het van belang dat onder andere de wereldhaven Rotterdam veilig blijft.
Nederland beschikt nog over 10 mijnenjagers. Alle mijnenjagers zijn van composiet materiaal gemaakt omdat als ze van metaal waren ze magnetische mijnen aantrekken.
 

Relevant aan dit onderwerp is dat in april 2005, 3 Nederlandse vissers om het leven kwamen toen een opgeviste vliegtuig bom uit WOII ontplofte.

De mijnenjager speurt de zeebodem af met behulp van een sonar. Detecteert deze een verdacht voorwerp dan wordt er de "Poisson Auto Propulsé" een draad geleid onderwater voertuig op afgestuurd om het te bekijken en in geval van een mijn deponeert de PAP een springlading ernaast en gaat terug naar de mijnenjager. Daarna wordt de springlading tot ontploffing gebracht. In de zee bevinden zich wereldwijd nog miljoenen mijnen. Met name na storm komen er mijnen boven drijven. Ook worden mijnen regelmatig door vissers gevangen in netten.

In 2008 heeft de Marine bij de Urk testen uit gevoerd met een prototype van een onbemande, varende rorbot genaamd SAM-3 die kan worden ingezet voor het bestrijden van zeemijnen. de SAM-3 heeft de vorm van een catamaran, een lengte van 15 meter, een breedte van 7 meter en gemaakt van kunsttof. Mogelijk dat de NL Marine dit systeem aanschaft.

Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © 2004-2022 Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 31 Juli 2010