World Wide Military
Uw 1e bron van informatie over meer dan 900 Internationale Wapensystemen
Professionals in Internationale Militaire Vliegtuigen en Helikopters
Militaire Vliegtuigen Militaire Helikopters Landmacht Materieel Marine Schepen Bewapening & Raketten Landen
Home

Vliegtuigsystemen
Wapensystemen
Luchtvaarttechnologie

Defensie Industrie
Defensie Informatie
--> -->
Mirage III (Frankrijk)

De Mirage III is een 1-motorige supersonische deltavleugel-straaljager geschikt voor lucht-lucht gevechten, lucht-grond (nucleaire) missies en verkenning. De Mirage III die dateert van 1953, is ontworpen door het Franse bedrijf Dassault voor de Franse Luchtmacht als een nieuwe onderscheppingsjager. De Mirage III was het eerste West-Europese operationele jachtvliegtuig dat Mach 2 haalde. De Mirage III is het basismodel waarop later ook de Mirage IV, Mirage 5 en Mirage 50 en straaljagers werden ontwikkeld. Meer dan 1400 Mirage III/5/50 vliegtuigen zijn gebouwd in 90 verschillende uitvoeringen die dienst doen/deden in 21 landen.
Oorsprong
De Mirage III is de definitieve versie dat werd bereikt op basis van de Mirage I en Mirage II (1). De Mirage III werd in meerdere versies geleverd aan de Franse Luchtmacht (2). Enigzins parallel en naderhand werden afgeleide versies gemaakt (3).

1. Mirage I & Mirage II

Na de Korea Oorlog stelde de Franse Luchtmacht top in 1953 specificaties op voor een nieuwe licht-gewicht onderscheppingsjager. Het Franse Dassault corporation ontwierp een vliegtuig genaamd Mystere-Delta 550 (MD 550). Twee prototypes werden er besteld. De eerste werd gemaakt in 1953 en maakte zijn eerste vlucht in 1955. Het vliegtuig haalde een snelheid van Mach 0.95 in een duik en 6 maanden later Mach 1.3 in een eenparige horizontale rechtlijnige vlucht. Extra werk werd uitgevoerd en in Mei 1956 vloog het vliegtuig weer. De twee prototypes werden van naar veranderd : de MD 550-01 in Mirage I en de MD 550-02 in Mirage II. Het project werd gestopt omdat de prestaties onder de maat waren wat betreft de lucht inlaat en motor vermogen.
 

2. Mirage III
De Mirage III is een doorontwikkelde/verbetering van de Mirage I en het eerste prototype werd gemaakt eind 1955. Het vliegtuig maakte zijn eerste vlucht in 1956. Het Mirage prototype werd aangeduid als Mirage III 001. Als verbetering op de Mirage I had de III-01 variabele luchtinlaten. Het vliegtuig vloog Mach 1.8 in September 1957 en Mach 1.89 in oktober. Tien testtoestellen werden besteld door de Franse Luchtmacht in April 1957. Toen de regering alle specificaties aan Dassault gaf bleek de Mirage III-01 te klein om alle systemen erin te krijgen. Hierop werd de uiteindelijke Mirage III gemaakt en aangeduid als Mirage III A.

De nieuwe Mirage III A maakte zijn eerste vlucht in Mei 1958. In 1959 plaatste Frankrijk een order voor 90 Mirage III C vliegtuigen. De Mirages werden in verschillende configuraties gemaakt waarvan oorspronkelijk 4 voor het Franse leger.

Mirage III B
De Mirage B is een 2-zits versie op basis van de Mirage III A. De romp werd verlengd op de plaats waar oorspronkelijk de radio units zaten. Deze werden verplaatst naar de neus omdat in de B versie geen radar zat. Het eerste vliegtuig maakte zijn vlucht in 1959.

Mirage III C
De Mirage III C was de uiteindelijke onderscheppingsjager. Deze maakte zijn eerste vlucht in 1960. In December 1961 kwam de C versie operationeel bij de Franse Luchtmacht.

Mirage III E & D
De Mirage III E werd besteld in 1960 voor het vervullen van luchtaanvallen op lage hoogte. Later werd de E versie ook uitgerust voor het dragen van nucleaire wapens. De romp werd verlengd voor de plaatsing van extra systemen zoals de doppler radar. Ook werd de E versie uitgerust met krachtigere motoren. De eerste vlucht was in April 1961. De Mirage III D is de export versie van de E.

Mirage III R
De Mirage III R is een versie voor tactische verkenning op lage en middel hoogte. De eerste vlucht was in Oktober 1960.

Mirage III NG
De Mirage III Next Generation (NG) werd ontworpen op basis van de Mirage 50 01 als een vervanger voor de Mirage III, 5 en 50. Het vliegtuig - aangeduid als Mirage 50K - was uitgerust met canards en maakte zijn eerste vlucht in Mei 1981. De elektronische besturing kon worden toegepast op de bestaande Mirage III platforms. Deze techniek had Dassault mede verkregen via de vliegtuigtypes Mirage 2000 en Mirage 4000. De Mirage III NG maakte zijn eerste vlucht in december 1982.


3. Overige versies
Op basis van de Mirage III werd ook ontwikkeld:

- Mirage IV
- Mirage 5
- Mirage 50

Daarnaast ontwikkelde Dassault de Mirage EX voor de Luchtmachten van Brazilië en Venezuela.
De versie voor Brazilië had een groter canard oppervlakte (3.8%) en een Snecma Atar 9C motor. De versie voor Venezuela had een 2.6% groter canard oppervlakte en een Snecma Atar 9K50 turbojet motor. Daarnaast had deze ook de mogelijkheid om in de lucht te kunnen worden bijgetankt.
De eerste Mirage III EX vloog in April 1988.

Gebruikers
De Mirage III serie vliegtuigen zijn/waren in dienst bij de Luchtmachten van onder andere:

1. Frankrijk
2. Zwitserland
3. Brazilië
4. Venezuela
5. Israël

1. Frankrijk
De Mirage III C die sinds 1961 operationeel kwam bij de Franse Luchtmacht was het eerste Europese vliegtuig dat Mach 2 kon vliegen. De Franse Luchtmacht ontving:
- 95 Mirage IIIC
- 59 Mirage IIIB, B1, B2 en Be
- 70 Mirage IIIR en RD
- 183 Mirage III E
- 50 Mirage F

De laatste Mirage III werd in 1994 uit operationele dienst genomen en was vervangen door de Mirage F-1. In de toekomst zal de Franse Luchtmacht vloot bestaan uit 300 straaljagers bestaande uit Mirage 2000's en Rafales.

2. Zwitserland
De Zwitserse Luchtmacht vloog tot begin jaren 2000 met de Mirage III die nu uit operationele dienst is.

3. Brazilië
The Mirage III EX is sinds 1975 in gebruik bij de Braziliaanse Luchtmacht, voornamelijk voor de rol van luchtverdediging. De Mirage III wordt vervangen door de Mirage 2000.



Spaanse Mirage IIIE Spaanse Mirage IIIE Spaanse Mirage IIIE
Spaanse Mirage IIIE    
   
   
Zwitserse Luchtmacht Franse Luchtmacht Braziliaanse Luchtmacht Mirage III EX


Cijfers       Disclaimer Contact
Copyright © Worldwide-Military.com        

Laatst geüpdate: 23 Juni 2012